Şömine Bakımı için Öneriler

Soğuk havalarda şömine başında hoş içinizi ısıtacak sohbetlerle birlikte vakit geçirmeyi kim sevmez? Odun ateşiyle yanan şöminelerin ısıtma maliyetlerinden tasarruf etmek ve ana ısı kaynağınızı desteklemek gibi birçok avantajı olabilir. Aynı zamanda, şöminenizin bakımı ve servisi çok önemlidir. Bazı ev sahipleri, şöminelerinin bacalarında oluşan sıkıntı ve risklerin farkında olmayabilir.

Peki bu noktada çok masraflı bir bakım sürecinin yaşanmaması ve herhangi bir baca yangını riskinden kaçınmanıza yardımcı olmak için ne yapmalısınız? Bu soruyu farklı açılardan ele almak mümkün:

1. Odun ateşlemeli şöminenizi yılda en az bir kez kontrol ettirmeli, baca duvarlarında koton ve katran birikmesi durumunda, profesyonel bir şömine firması tarafından denetlenip temizlenmesini sağlamalısınız.

2. Profesyonel denetimler ve temizlik işlemleri yapıldığı sırada, odun ateşlemeli şöminenizi, birikme veya daha başka farklı problemler çıkmaması açısından dikkatli bir şekilde izlemelisiniz.

3. Şöminenizin bacası yağmurun, kuşların, diğer hayvanların ve molozların bacaya girmesini engellemek için üretilmiş ağları örülmüş açık kenarları olan bir kapağa sahiptir. Kapak düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir.

4. Odun ateşlemeli şöminenizin bacalarının içinde kreozot birikmesinin olup olmadığının kontrolünü sağlamalısınız. Kreozot odun katranından ya da 240 - 270 °C'de damıtılan kömür katranından çıkarılan bir sıvıdır. 

5. Ayrıca odun şöminenizin bacasındaki kurum aşamalarınıda izlemelisiniz. Kurum kreozottan daha yumuşak, yanıcıdır ve bacadan düzenli olarak temizlenmelidir.

6. Şöminenizde mümkünse akçaağaç, meşe gibi sert ağaçları yakınız. Sert ağaçların avantajları, sıcak ve uzun süre yanmaları, daha az zift ve özsuya sahip olmaları ve daha az kreozot birikimine neden olma eğilimindedir. Diğer taraftan, genellikle yumuşak ağaçlardan daha pahalıdırlar.

7. Ahşap yakıcı şöminenizin içerisinden duman çıktığı zaman, bulduğunuz sorunları anında düzeltin. Muhtemelen duman nedenleri, kreozot veya kurum birikimi olan kirli bir baca olacaktır. Bacadaki diğer döküntüler, açık olmayan veya sadece kısmen açık olan bir amortisör veya tamamen yanmayan odunlardır.


Şömine Bacası Temizliği Nasıl Yapılır?

Şöminenizin performansını artırmak ve güvenli yakma işlemi için yakma sıklığınıza göre düzenli olarak şömine bacanızın temizlenmesi gerekmektedir.

Ancak bu temizleme işleminin profesyoneller tarafından yapılması daha sağlıklıdır.

Şömine ve kombi bacası temizliğinde uzman olan profesyonel temizleyiciler, şöminenizi baştan aşağı en ince ayrıntısına kadar temizledikleri gibi sizi havalandırma tıkanıklığı gibi problemler karşısında uyarabilecek ve şöminenizin durumu konusunda bilgilendirebilecektir.


Şömine Temizlemenin Püf Noktaları:


Şöminenin içindeki külleri iç haznedeki küllükte biriktirin ve küllüğü boşaltın. Artan külleri elektrik süpürgesi ile alıp, daha sonra şöminenin cam bölmesinde oluşan isleri deterjanlı su ile temizleyebilirsiniz. Şöminenin dökme demir kısmındaki is ve külleri kuru bir bezle temizleyebilirsiniz. Dışarı saçılan külleri temizlemek için de elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Şömine bacanızı kendiniz temizlemek yerine profesyonel birine temizletmeniz daha verimli olacakıtır. Şömine bakımı yapan firmalar 'a nereden ulaşacağınızı merak ediyorsanız sitemize detaylı bir şekilde göz atabilirsiniz.




Şömineler, meraklılarına farklı seçenekler sunan oldukça dekoratif ve işlevsel ürünlerdir. Geniş ürün yelpazesine sahip şömine çeşitleri arasından hangisini seçeceğiniz ise tamamen size kalmış durumdadır. Birbirinden şık şömine modelleri ve daha fazlası için şömine firmaları 'nın yer aldığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.